prikkelbare darm syndroom pds

Prikkelbare Darm Syndroom (PDS)

Prikkelbare Darm Syndroom (PDS) is een vervelende aandoening waarbij de darmen onvoldoende vermogen hebben om de darminhoud goed te bewegen. Hierdoor kunnen vervelende klachten ontstaan, zoals:

• Buikpijn en/of buikkrampen;
  • Diarree;
  • Verstopping;
  • Opgeblazen gevoel;
  • Winderigheid;
  • Gerommel in de buik.

Waarom heb ik last van het prikkelbare darm syndroom?

Een definitief onderbouwde oorzaak voor de prikkelbare darm is er nog niet. Wel zijn er een aantal mogelijke oorzaken onderzocht, zoals infecties, een disbalans of overige voedingsfactoren. Dit wordt meestal veroorzaakt door voedselvergiftiging, voedsel-intolerantie of een allergie.

Naast de bovengenoemde klachten hebben ook psychosociale factoren een directe invloed op de spijsvertering. Denk hierbij aan stressangst, of het niet luisteren naar de biologische klok. Deze factoren kunnen zorgen voor een versterking of verhoging van het aantal klachten.

Waarom heb ik last van het prikkelbare darm syndroom?

De psychosociale factoren die de klachten versterken, zoals angst en stress, zijn opgeslagen in je onderbewustzijn. Je hebt zelf geen directe invloed op dit onderbewustzijn dat uiteindelijk verantwoordelijk is voor 95% van je handelingen. De enige manier om dit onderbewustzijn effectief te veranderen is via hypnotherapie.

Hypnotherapie is dan ook een effectieve methode om een prikkelbare darm te bestrijden. Door de onderliggende factoren aan te pakken kunnen we via hypnose de klachten (sterk) verminderen of zelfs laten verdwijnen.

Wat gaan we doen om de prikkelbare darm te bestrijden?

1. Allereerst onderzoeken we jouw stressfactoren. Waardoor word je geprikkeld? Wat versterkt de klachten?
  1. Daarna onderzoeken we de psychologie achter de stress. Onder het patroon van negatieve gedachten liggen vaak onbewuste diep gewortelde negatieve overtuigingen. Deze gaan we omzetten naar positieve overtuigingen, zodat ze een positieve invloed uitoefenen op de prikkelbare darm.
  2. Tot slot krijg je ontspanning- en ademhalingsoefeningen mee naar huis. Deze oefeningen zorgen voor minder spierspanning, oftewel stress. Het is belangrijk dat je hier goed mee aan de slag gaat.

Afspraak maken voor PDS behandeling

Bedenk eerst hoe vervelend je klachten zijn. Belemmeren deze jouw dagelijks leven? Is het leven een stuk beter zonder?

In dat geval helpen wij je graag om het beste uit jouw leven te halen.

Je kunt direct een afspraak maken bij onze praktijk, of eventuele vragen stellen via het contactformulier.