Free A Girl: Hoe hypnotherapeute Loes zich inzet om meisjes in de gedwongen prostitutie te helpen

Onze hypnotherapeute Loes Kaijen besluit om het ijskoude Kanaal tussen Engeland en Frankrijk over te zwemmen. Zij steunt daarbij Free a Girl, een organisatie die zich inzet om jonge meisjes uit de gedwongen prostitutie te bevrijden. Lees hier het inspirerende verhaal van Loes. 

free a girl challenge loes kaijen hypnotherapie heemskerk

November 2016: Het Kanaal tussen Engeland en Frankrijk. Zwemmend. Mijn omgeving vraagt zich af: Waarom???

Ik heb daar heldere ideeën over. Vind ikzelf althans.

Namelijk, omdat:

  • Ik 1 keer in mijn leven zo’n grote uitdaging aan wil gaan.
  • Ik romantische ideeën heb over de Tocht der Zwemtochten.
  • Ik wil leren omgaan met uitdaging en tegenslag.
  • Ik zwaar werk heb als traumatherapeut en zo mijn hoofd leegmaak.
  • Ik groots en meeslepend kan dromen.
  • Ik een beetje anders ben..

 

November 2017: Het is een willekeurige dinsdagochtend. 06.20 uur. Ik vraag mezelf af: Waarom???

Elke dinsdagochtend om 05.45 uur stel ik mezelf dezelfde vraag: waarom in godsnaam?

Die sprong dat zwembad in is koud. Nog steeds. Die eerste kilometer, .. zucht. Werken door mijn weerstand heen. Adem in, adem uit. Mijn innerlijke kritische stem maakt overuren.

“Waarom Loes? Je had ook in je warme bed kunnen blijven liggen! Dit water is 23 graden, straks is het 16! Een zwembad had ook gekund. Die zee is straks koud, vies, en donker! Why?!?!?”

Maar toch. Mijn conditie staat inmiddels als een huis. 5 kilometer, 6 kilometer; mij maak je niet meer gek. Die 2 kilometer van een jaar geleden? Dat is om op gang te komen. Dit project is al mijn verwachtingen aan het overtreffen.

Een paar weken geleden heb ik de toelatingstest voor de oversteek gedaan. 2 uur zwemmen in water van 15,5 graden. In oktober nog van Breukelen naar Loenen aan de Vecht gezwommen. De uitdaging die ik wilde, die heb ik. Mijn kijk op de wereld kantelt.

Ik heb nieuwe vrienden; punt 5 van mijn verlanglijst. Mijn eigen team Ocean’s-4. Hard werken, veel lachen. Mijn lieve vriend Mark Koolen heeft een maand geleden een prachtige film voor me gemaakt:

 


 

1,2 miljoen jonge meisjes in de gedwongen prostitutie in India alleen

Ik heb met dit zwemproject vormgegeven aan de droom die ik als kind al had om een verschil te maken in de wereld. Ik ben (hypno)therapeut geworden om mensen met trauma te begeleiden naar een nieuwe start in het leven. Prachtig, maar zwaar werk.

“80% van mijn cliënten zijn mishandeld, misbruikt en hebben zich in hun leven behoorlijk onveilig gevoeld.”

Als je je als kind onveilig voelt, werkt dat je hele leven door. Tot ver in de volwassenheid. En het komt veel voor. Heel veel en heel vaak. Stuk voor stuk verhalen die mij als mens en als therapeut diep raken.

Ik ben uiteindelijk in contact gekomen met Free-A-Girl. Aan dit goede doel draag ik mijn tocht ook op. Naar schatting zijn er 1,2 miljoen (!) meisjes in de gedwongen prostitutie, in India alleen al.

Met tranen in de ogen spreek ik een bevriende moeder die een filmrapportage heeft gemaakt voor dit goede doel. Wat zij heeft waargenomen..

De onvoorstelbare verhalen. Zoveel pijn, zoveel verdriet, zoveel leed. Ik wil hier iets tegen doen. Dit project zwem ik niet meer voor mezelf.
 

Free a girl challenge hypnotherapeute Loes zet zich in om jonge meisjes in India te helpen

April 2018: De “Waarom” vraag is vervangen door “Hoe dan??”

Kort geleden heb ik een ingrijpende gebeurtenis meegemaakt. Daar bovenop een serieus skiongeluk gehad: knieband-ruptuur en meniscus kapot.

“Vergeet dat Kanaal maar. Voor herstel van zo’n blessure staat minstens 6-9 maanden.”

Die tijd heb ik niet. Ik heb 4 maanden en dan moet ik door de medische keuring heen zijn. Gelukkig krijg ik hulp. Een chirurg die niet zo vaak een Kanaalzwemmer als patiënt heeft, een fysiotherapeut die wel van een uitdaging houdt, zwemvrienden die even mijn tranen troosten, maar dan vooral ook gewoon met me gaan zwemmen. En dat is wat ik nodig heb.

Ik ga in sneltreinvaart door een diepe depressie heen. Om er vervolgens sterker en nog fitter uit te komen. Eerste buitenwatertraining: 4,5 kilometer alleen op mijn armen, het water is 12,4 graden (wel met pak).

Mijn armslag is inmiddels behoorlijk geoptimaliseerd zullen we maar zeggen. Mede dankzij mijn conditie revalideer ik in 3 maanden. Dit project overtreft al mijn dromen en verwachtingen.
 

Juli 2018: Nog 2 weken te gaan.. 

Kanaalzwemmer Loes Le Blanc Kaijen zwemt het Kanaal over voor Free a girl

Zeewater van 17 graden voelt nu als warme soep. Die knieblessure speelt geen rol meer. Ik weet inmiddels hoe ik omga met tegenslag en bovenal hoe ik daar snel bovenop kom.

Ik heb nieuwe dingen geleerd. Dat de wereld vanaf de waterspiegel bekeken bijzonder en mooi is. Dat nieuwe verbindingen aangaan met mensen niet iets is wat je kunt beschrijven, maar wat je moet ervaren. Idem overigens voor duizenden kwallen als je daar doorheen zwemt.

Dat ik hartstikke zeeziek word: zelfs als ik zwem. Dat je je dan voelt alsof je scherp probeert te zien met een bril van -20 op je neus… Dat ik zo blij ben dat ik twee jaar geleden hiervoor gekozen heb: geen idee hebbend wat me toen te wachten stond.
 

Mijn “heldere ideeën” zijn “heldere ervaringen” geworden.

Glashelder. Ik weet waarom, ik weet hoe, ik weet voor wie en ik weet zelfs waar ik dit ga doen.

Kanaal Dover-Calais. In de week van 29 juli – 4 augustus 2018. Waarschijnlijk deels in de nacht bij bijna volle maan: zwart water, maanlicht op mijn rug. Voor mezelf. Met mijn team. Voor alle mensen in de wereld die zich onveilig voelen.

  • Omdat ik de wereld wil laten weten dat een kind wat zich onveilig voelt, later uitgroeit tot een beschadigde volwassene.
  • Omdat ik als kind al droomde om een verschil te maken in deze wereld.
  • Dat een veilige verbinding tussen mensen, hoe, waar, wie, wat, waarom dan ook, onveilig voelende mensen doet herstellen.
  • Omdat ik groots en meeslepend kan dromen.

U kunt de hoofdrol krijgen in die droom door mijn #FreeAGirlChannelChallenge project te volgen op Facebook en te steunen via deze link: Free a Girl Channel Challenge.

Omdat de wereld beter wordt van mensen die zich met elkaar verbinden en samen elke uitdaging en elke tegenslag aankunnen. Daarom.

Klik hier om Loes te steunen in haar zwemtocht voor Free A Girl.

 
free a girl channel challenge kanaalzwemmer loes

 

Free a Girl: Wat is het?

Free a Girl zet zich in om jonge meisjes uit de gedwongen prostitutie te bevrijden. Denk hierbij aan landen als India, Nepal, Bangladesh, Thailand en Brazilië, maar ook Nederland. De organisatie ondersteunt in opvang, traumaverwerking, medische zorg, onderwijs en de re-integratie van de slachtoffers.

Hoewel het onmogelijk is de ware omvang van het probleem vast te stellen, wordt geschat dat alleen al in India 1,2 miljoen kinderen worden uitgebuit voor commerciële seks, waarvan de overgrote meerderheid meisjes betreft.

Ook werkt Free a Girl samen met politie en justitie om mensenhandelaren op te pakken en te veroordelen. Daartoe organiseert Free a Girl bevrijdingsacties, waarbij bevrijdingsteams bewijsmateriaal verzamelen voor kinderprostitutie en invallen doen met de lokale politie.

Bijna alle kinderen die bevrijd worden zijn getraumatiseerd. Veel van hen hebben SOA’s en sommigen zijn HIV-besmet geraakt. In de opvanghuizen worden ze begeleid, zowel medisch als psychisch. Als meisjes eenmaal bevrijd zijn, staan ze pas aan het begin van een lange weg terug. Terug naar een ‘normaal’ bestaan.

Free a Girl zorgt ervoor dat zij in het opvanghuis een opleiding krijgen en ondersteunt ze bij het opbouwen van en eigen leven in vrijheid en autonomie.

Bezoek de website van Free A Girl voor meer informatie